dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Książka Kucharska: Lemoniada – 15 przepisów na orzeźwiający napój

Jeżynowa lemoniada

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 50
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeżyny to słodko-kwaśne owoce, które idealnie sprawdzą się w deserze, cieście lub napoju. Lemoniada jest orzeźwiająca i smaczna.

Jeżynowa lemoniada

Składniki:

Jeżynowa lemoniada

 

  • 2 szkl jeżyn
  • 3 - 4 łyż cukru
  • 4 szkl wody mineralnej
  • kostki lodu

Sposób przygotowania:

Jeżynowa lemoniada
Jeżyny dokładnie myjemy i oczyszczamy ze szypułek. Osuszamy na sicie, Owce przekładamy do wysokiego naczynia.

Rozgniatamy widelcem i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na ok 15 minut aby puściły sok. Owoce zalewamy wodą i dokładnie mieszamy.

Napój przecedzamy przez gęste sito. Podajemy schłodzony z kostkami lodu. Smacznego! 

Tagi:

owoce napój