reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Miętowa pianka z bitą śmietaną

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Deser jest lekko miętowy- można go jeszcze wzmocnić kroplami miętowymi

Miętowa pianka z bitą śmietaną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Miętowa pianka z bitą śmietaną

 

  • 1 puszka mleka zagęszczonego (530g) niesłodzonego

 

  • 110 g landrynek (karmelków ) mocno miętowych

 

  • 10 listków świeżej mięty ( + kilka do dekoracji)

 

 

  • Dodatkowo do dekoracji

 

 

  • gorzka czekolada

Sposób przygotowania:

Miętowa pianka z bitą śmietaną
Mleko w puszce należy bardzo mocno schłodzić. Landrynki trzeba rozkruszyć i to najlepiej tłuczkiem do mięsa, przekładamy do garnka, podlewamy 1/4 szklanki wody i ciągle mieszając zagotowujemy. Musimy cały czas mieszać bo inaczej na dnie garnka utworzy się karmel i przypali. Gotujemy aż cukierki całkowicie się rozpuszczą i lekko odparuje woda. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody, zostawiamy do napęcznienie i zagotowujemy. Następnie łączymy z rozpuszczonymi landrynkami i zostawiamy do ostygnięcia. Mleko przelewamy do wysokiego naczynia i miksujemy tak długo, aż podwoi swoją objętość a na górze pokażą się pęcherzyki powietrza. Liście mięty blędujemy lub bardzo drobno kroimy i dodajemy do mleka Wolnym strumieniem wlewamy żelatynę z rozpuszczonymi landrynkami i dalej miksujemy, aż masa zacznie gęstnieć. Przelewamy do pucharków i odstawiamy do zastygnięcia. Przed podaniem ubijamy bitą śmietanę z 1 łyżką cukru pudru i polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą Smacznego!!
Miętowa pianka z bitą śmietaną
Etap 1Landrynki trzeba rozkruszyć i to najlepiej tłuczkiem do mięsa,
Miętowa pianka z bitą śmietaną
Etap 2Mleko przelewamy do wysokiego naczynia i miksujemy tak długo, aż podwoi swoją objętość a na górze pokażą się pęcherzyki powietrza.

Tagi:

czekolada