Sposób przygotowania:
Miętowe gniazda bezowe
Krople miętowe lub ekstrakt rozetrzeć z mąką ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodawać porcjami cukier. Łyżka po łyżce. Ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Na końcu, zmniejszając obroty miksera, dodać mieszankę miętową i odrobinę zielonego barwnika. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Nałożyć masę do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy. Wyciskać masę okrężnym ruchem zaczynając od środka, a kończąc na ściankach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100*C z termoobiegiem i suszyć przez 2godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. KREM: śmietankę wlać do garnka i dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, delikatnie i często mieszając, aż wszystko się połączy. Zdjąć z ognia i wystudzić. Chłodzić parę godzin w lodówce, najlepiej na noc. Krem powinien być gęsty. Krótko zmiksować i nałożyć do rękawa cukierniczego. Krem wycisnąć do bezy. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Posypać po deserze. Smacznego!
gosia56
Mniam1
Dziękuję, jestem straszny łasuch bezowy :)
gosia56
To muszę się kiedyś wprosić na takie bezowe pyszności bo ja nie piekę takich pyszności;)
misia5