Sposób przygotowania:
Miętowo-czekoladowe semifreddo
Przygotowanie deseru rozpocznij od ubicia jajek na parze. Przygotuj kąpiel parową,zagotuj wodę w rondlu,ustaw na nim miskę z białkami i ubij je na sztywno. Nastepnie wmieszaj cukier trzcinowy i po jednym żółtku. Ubijaj całość przez kwadrans aż masa zgęstnieje,będzie lśniąca i gładka.Odstaw masę aby ostygła. Śmietankę ubij na sztywno. Czekoladę deserową i mleczną zmiksuj w blenderze. Miętę utrzyj z cukrem trzcinowym. Do wystudzonej masy jajecznej dodaj śmietankę, likier, czekoladę, miętę oraz barwnik.Wymieszaj wszystko dokładnie. Tak przygotowaną masę wylej do wyłożonej folią spożywczą formy keksówki. Herbatniki zmiksuj i powstałymi okruchami wysyp wierzch deseru. Delikatnie przemieszaj aby część herbatników wtopiła się w masę.Gotowy deser wstaw do zamrażarki na 5-6 godzin. Czekoladę deserową roztop,wylej na deskę,rozprowadź równomiernie nożem i wstaw na kwadrans do zamrażarki. Za pomocą noża zeskrob czekoladowe wióry i posyp nimi deser przed podaniem.
marietta
kontakt1982
Marietko pychota,zjadłam dwie porcje i ciężko było mi się powstrzymać przed kolejną :)
edytaha