kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Miętowo-czekoladowe semifreddo

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepyszny deser miętowo-czekoladowy, to wspomnienie lata!

Miętowo-czekoladowe semifreddo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miętowo-czekoladowe semifreddo

 

  • 2 białka
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki likieru miętowego
  • 1 łyżka posiekanych listków mięty+
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 60 g czekolady deserowej
  • 20 g czekolady mlecznej
  • 100 g kakaowych herbatników
  • odrobina zielonego barwnika spożywczego

 

  • dekoracja:

 

  • 80 g czekolady deserowej

 

Sposób przygotowania:

Miętowo-czekoladowe semifreddo
Przygotowanie deseru rozpocznij od ubicia jajek na parze. Przygotuj kąpiel parową,zagotuj wodę w rondlu,ustaw na nim miskę z białkami i ubij je na sztywno. Nastepnie wmieszaj cukier trzcinowy i po jednym żółtku. Ubijaj całość przez kwadrans aż masa zgęstnieje,będzie lśniąca i gładka.Odstaw masę aby ostygła. Śmietankę ubij na sztywno. Czekoladę deserową i mleczną zmiksuj w blenderze. Miętę utrzyj z cukrem trzcinowym. Do wystudzonej masy jajecznej dodaj śmietankę, likier, czekoladę, miętę oraz barwnik.Wymieszaj wszystko dokładnie. Tak przygotowaną masę wylej do wyłożonej folią spożywczą formy keksówki. Herbatniki zmiksuj i powstałymi okruchami wysyp wierzch deseru. Delikatnie przemieszaj aby część herbatników wtopiła się w masę.Gotowy deser wstaw do zamrażarki na 5-6 godzin. Czekoladę deserową roztop,wylej na deskę,rozprowadź równomiernie nożem i wstaw na kwadrans do zamrażarki. Za pomocą noża zeskrob czekoladowe wióry i posyp nimi deser przed podaniem.
Miętowo-czekoladowe semifreddo
ubij na parze jajka z cukrem trzcinowym na gładką,puszystą masę
Miętowo-czekoladowe semifreddo
do przestudzonej masy jajecznej dodaj ubitą śmietankę,likier,czekoladę,miętę
Miętowo-czekoladowe semifreddo
masę przelej do formy keksówki,wierzch wysyp okruchami z herbatników
Miętowo-czekoladowe semifreddo
czekoladę deserową rozpuść,rozprowadź na desce,zamróź a następnie zeskrob wiórka i udekoruj nimi deser

Tagi:

czekolada