SUPERPRZEPIS

Migdałowa zupa mleczna

  • Koper
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Migdałowa zupa mleczna Więcej zdjęć (3)

Słodka kolacja pachnąca migdałami

Składniki:

Migdałowa zupa mleczna

 

  • litr mleka
  • 100g mielonych migdałów
  • 2 łyżki cukru
  • garść płatków migdałowych
  • garść rodzynek
  • opakowanie budyniu waniliowego w proszku (bez cukru)

Sposób przygotowania:

Migdałowa zupa mleczna
Płatki migdałowe wsypujemy na suchą patelnię i prażymy do momentu aż się ładnie zarumienią. Odlewamy 2/3 szklanki mleka. Pozostałe mleko wlewamy do rondelka i gotujemy, Jak się zagotuje, to wsypujemy cukier i mielone migdały i ciągle mieszając gotujemy 2-3 minuty. Budyń rozpuszczamy w mleku odlanym do szklanki. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, a następnie odsączamy z wody. Do mleka, ciągle mieszając, wlewamy budyń i całość jeszcze chwilę gotujemy, nie przerywając mieszania. Na samym końcu wsypujemy rodzynki. Mieszamy i podajemy mleczno- migdałową zupę posypaną płatkami migdałowymi.
Migdałowa zupa mleczna
Mleko gotujemy, a płatki migdałowe prażymy na suchej patelni
Migdałowa zupa mleczna
Mleko mieszamy z mielonymi migdałami, cukrem, rozpuszczonym budyniem i na końcu z rodzynkami

Tagi:

beza bezy