paolineczka

paolineczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Zupa zacierka - mleczna zupa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zacierkę dość często jadałam w dzieciństwie na śniadanko. Zawsze z dodatkiem bułki posmarowanej masłem i moim ulubionym wiśniowym dżemem.

Zupa zacierka - mleczna zupa

Składniki:

Zupa zacierka - mleczna zupa

 

  • Na 1 porcję:
  • 300 ml mleka
  • 1/2 szkl makaronu "zacierka"
  • opcjonalnie 2 łyżeczki cukru

 

  • 1 grahamka
  • ulubiony dżem
  • masło

Sposób przygotowania:

Zupa zacierka - mleczna zupa
1. Do średniej wielkości garnka wlewam mleko i gotuje na dość małym ogniu (ew.możemy dodać cukier) I zagotowuje.

2. Makaron gotuje w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy według instrukcji na opakowaniu.

3. Bułkę przekrawam na pół, smaruje masłem oraz dżemem.

4. Na talerz wykładam makaron i zalewam ciepłym mlekiem.