Zupa mleczna to wspomnienie dziecięcych czasów. Podawano ją na
śniadanie, deser, w stołówkach szkolnych i w popularnych barach mlecznych. Głównym składnikiem tego smakołyku jest oczywiście
mleko. Jest ono podstawą żywienia, zawiera niezbędne dla organizmu białko, wapń, witaminy A, B12, C, D, E, K, PP. Potrawę tę można serwować zarówno na słono jaki i na słodko.
Aby przekonać najmłodszych domowników do
zup mlecznych, warto dodawać do nich świeże lub suszone owoce:
jabłka, banany, morele czy
winogrona. Zupa mleczna z
płatkami owsianymi i owocami to śniadanie idealne również dla dorosłych i oczywiście wszystkich dbających o linie. Na naszych stołach nie może zabraknąć również gotowanych niegdyś przez babcie
kluseczek lanych na mleku. Na uwagę zasługuje również
mleczna zupa migdałowa, jest niezwykle delikatna i smaczna. Doskonałym odpowiednikiem
zup mlecznych są również
chłodniki przyrządzane na zsiadłym mleku lub maślance.
Zdrowe, sycące i pyszne
zupy mleczne - korzystajcie z naszych przepisów lub pokażcie Waszą ulubioną wersje mlecznego przysmaku. Zapraszamy!
Zdjęcie: jaNina