Sposób przygotowania:
Mini chlebki z domową pastą pomidorową
1. W misce mieszamy mąkę z solą. W osobnym garnuszku mieszamy drożdże z cukrem aż do rozpuszczenia i dodajemy do mąki wraz z olejem oraz wodą. 2. Zagniatamy ciasto - nie powinno się kleić do rąk. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. 3. W międzyczasie za pomocą blendera rozdrabniamy suszone pomidory z żółtkami, a następnie mieszamy z koncentratem, majonezem i ziołami. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. 4. Z wyrośniętego ciasta tworzymy wałek i kroimy na mniejsze części, z których kolejno formujemy kulki. 5. Piekarnik nagrzewamy do 220-250 stopni. Kulki smarujemy lekko oliwą i wstawiamy na blasze do piekarnika na około 7-10 minut. Rewelacyjnie smakują podane na ciepło z pastą pomidorową, rozdrobnionymi pomidorami suszonymi w oliwie, masłem czosnkowym, pesto...