Sposób przygotowania:
Mini serniczki truskawkowe
Połowę żelatyny namaczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie i rozpuszczamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i miksujemy z taka ilością cukru jaka odpowiada naszemu podniebieniu. Łączymy z wystudzona żelatyną. Masę truskawkową wykładamy do kokilek i odstawiamy do lodówki od lekkiego stężenia. Analogicznie przygotowujemy druga połowę żelatyny. Studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i miąższu z laski wanilii. Dodajemy serek homogenizowany i żelatynę. Na masę truskawkową nakładamy masę serową. Chłodzimy kilka godzin do całkowitego stężania. Deser wyjmujemy z kokilek zanurzając je na kilka chwil w miseczce z gorąca wodą. Dekorujemy truskawka i listkiem melisy.
SylaUla