kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Mini serniczki truskawkowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Małe, niezobowiązujący deserek z letnimi owocami. Łączy w sobie kremową konsystencje serka, aromat wanilii i kwaskowe truskawki. Pycha!

Mini serniczki truskawkowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mini serniczki truskawkowe

 

  • 3 łyżki żelatyny
  • 8 łyżek gorącej wody
  • 400g truskawek + kilka do dekoracji
  • cukier do smaku (około ¼ szklanki)
  • 150ml śmietanki 30%
  • laska wanilii
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru
  • 250g serka homogenizowanego naturalnego
  • listki melisy

 

Sposób przygotowania:

Mini serniczki truskawkowe
Połowę żelatyny namaczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie i rozpuszczamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i miksujemy z taka ilością cukru jaka odpowiada naszemu podniebieniu. Łączymy z wystudzona żelatyną. Masę truskawkową wykładamy do kokilek i odstawiamy do lodówki od lekkiego stężenia. Analogicznie przygotowujemy druga połowę żelatyny. Studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i miąższu z laski wanilii. Dodajemy serek homogenizowany i żelatynę. Na masę truskawkową nakładamy masę serową. Chłodzimy kilka godzin do całkowitego stężania. Deser wyjmujemy z kokilek zanurzając je na kilka chwil w miseczce z gorąca wodą. Dekorujemy truskawka i listkiem melisy.
Mini serniczki truskawkowe
ruskawki myjemy, odszypułkowujemy i miksujemy z taka ilością cukru jaka odpowiada naszemu podniebieniu.
Mini serniczki truskawkowe
Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i miąższu z laski wanilii.
Mini serniczki truskawkowe
Masę truskawkową wykładamy do kokilek i odstawiamy do lodówki od lekkiego stężenia. Na masę truskawkową nakładamy masę serową.