Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Mintaj z pomarańczą i czarnym pieprzem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Morskie ryby lubią nie tylko cytryną ale i pomarańcze. Tak doprawione i grillowane nie tylko są smaczne ale i zdrowe.

Mintaj z pomarańczą i czarnym pieprzem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mintaj z pomarańczą i czarnym pieprzem

 

Sposób przygotowania:

Mintaj z pomarańczą i czarnym pieprzem
Płaty odciskamy z nadmiaru wody. Tniemy kawałki folii tak aby swobodnie zawinąć rybę. Układamy każdy płat na takim arkuszu, oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Pomarańczę szorujemy pod bieżącą wodą. Kroimy na dość grube plastry. Jeśli owoc jest dość duży, należy plaster przekroić na pół. Końcówki owocu ocieramy ze skórki i posypujemy nią owoce. Zakładamy krótsze boki do środka, a następnie dłuższe lekki dociskamy do siebie, robiąc nad rybą swojego rodzaju daszek. Delikatnie od spodu robimy wykałaczką 3 - 4 dziurki, aby nadmiar wody mógł wypłynąć, a i zapachy z grilla mogły się przedostać do środka. Po 20 minutach rybką będzie gotowa do jedzenia.
Mintaj z pomarańczą i czarnym pieprzem
Odciśnięte płaty posypujemy przyprawami i skórką pomarańczową.
Mintaj z pomarańczą i czarnym pieprzem
Robimy pakuneczek, a następnie delikatnie od spodu robimy kilka dziurek.