vespera

vespera

Starszy Kucharz
[Przepisów: 37]

Mintaj pieczony.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mintaj pieczony w piekarniku.

Mintaj pieczony.

Składniki:

Mintaj pieczony.

 

  • Składniki:

 

  • 2 filety mintaja mrożonego

 

  • 150 g koncentratu pomidorowego

 

 

Sposób przygotowania:

Mintaj pieczony.
1.Filety mintaja układam na blasze do pieczenia, na papierze do pieczenia. 2.Przygotowuję (nie wiem jak to nazwać fachowo) sos, czyli to co będzie na górze ryby: do koncentratu dodaję ok. 4 łyżek oliwy, przyprawy (po łyżeczce każdej), szczyptę cukru i soli. Mieszam dokładnie. Ma być gęsty. 3.Sos nakładam na rybę, tak aby „przykleił” się do góry mintaja. 4.Biorę sitko, wsypuję do niego mąkę i oprószam rybę z sosem. 5.Piec rozgrzewam do 160 stopni i piekę ok. 25 minut.6.Otwieram piec aby wypuścic parę, która powstała z rozmrożenia ryby. 7.Ponownie zamykam piec i włączam opcje grilowania na kolejneok. 15 minut. 8.Ryba jest gotowa gdy wizualnie jest jej o połowę mniej i gdy sos wygląda jak plastikowa pokrywa JJ. Przepis banalnie łatwy. Zupełnie niemęczący. Smaczny i zdrowy. Niedrogi. Na zdjęciu z frytkami i wiejską surówką (kapusta, marchewka, cebulka)