Sposób przygotowania:
Miód z mniszka lekarskiego 3
Wiosną zebrać kwiaty mniszka lekarskiego, odstawić je na około godzinę, żeby wyszły z nich robaki. Z zebranych kwiatków oderwać żółte płatki i odmierzyć ok. 10 dkg. Płatki przełożyć do miski i zalać wrzątkiem. Przykryć je i odstawić na około 2 godziny. Po dwóch godzinach wywar z mniszka odcedzić przez gazę. Z płatków wycisnąć cały płyn. Płyn przelać do garnka. Dodać do niego cukier i wyciśnięty z cytryny i również przecedzony przez gazę sok. Wszystko wymieszać i gotować na średnim ogniu bez przykrycia ok. 30-40 minut. Płyn w tym czasie powinien zredukować się do około 1/3 objętości. Płyn ostudzić. Po ostudzeniu powinien mieć konsystencję prawdziwego miodu. Jak nie ma, to należy pogotować go jeszcze kilka minut. Ostudzony "miód" przelać do słoików.