Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Miodowe pieczone udka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Udka z kurczaka, według tego przepisu są bardzo smaczne, soczyste rozpływające się w ustach. Prosty, szybki sposób i niedrogo.

Miodowe pieczone udka

Składniki:

Miodowe pieczone udka

Składniki na marynatę:

  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka chrzanu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 5 łyżek ketchupu
  • sól

Składniki pozostałe:

  • 5 udek z kurczaka
  • 1 opakowanie kuleczek mozzarelli
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 mały słoik papryki konserwowej

Sposób przygotowania:

Miodowe pieczone udka

I

Miodowe pieczone udka
Przygotowanie mięsa, myjemy, osuszamy, przygotowujemy marynatę i marynujemy.

1. Mięso myję, osuszam, usuwam kości.
2. Wszystkie składniki na marynatę przekładam do miski, dokładnie mieszam, zanurzam w niej mięso i zostawiam na dwie godziny.

II

Miodowe pieczone udka
przygotowanie składników do faszerowania udek kurczaka oraz faszerowanie mięsa.

3. Po tym czasie faszeruję udka kulkami mozzarelli, pokrojonym w kostkę ogórkiem konserwowym oraz umytą, obraną z nasion i pokrojoną w paski papryką.

III

Miodowe pieczone udka
Zwijanie mięsa i pieczenie w rozgrzanym piekarniku

4. Mięso zawijam tak żeby przykryć farsz i układam w woreczku do pieczenia na blaszce.
Piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 ° C.

IV

5. Danie gotowe.
6. Smacznego.