Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 463]

Gulasz z porem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Każdy z nas czasami spotyka się z sytuacją, gdy konieczne jest przygotowanie szybkiego obiadu, nie mamy czasu na gotowanie dań mięsnych.

Gulasz z porem

Składniki:

Gulasz z porem

 

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej do smażenia
  • Por ( biała końcówka)
  • 1 duża marchewka
  • Sól
  • 1 łyżką papryki słodkiej
  • Szczypta Chili
  • 1 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Gulasz z porem

I

Gulasz z porem
Przygotowanie mięsa, myjemy, osuszamy, kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju.

1. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju.
2. Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę, dodaję do cebuli i smażę dziesięć minut na rozgrzanym oleju. Doprawiam solą oraz papryką słodką, podlewam jedną szklanką wody i gotuję do chwili aż mięso będzie prawie miękkie.

II

Gulasz z porem
Przygotowanie warzyw, marchew obieramy, ścieramy na tarce a pora kroimy w krążki.

3. Marchew obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach, a pora kroję w krążki. Warzywa przekładam do mięsa i smażę dziesięć minut.

III

Gulasz z porem
doprawianie sosu i zagęszczanie.

4. Następnie doprawiam chili, ewentualnie solą i zagęszczam mąką pszenną rozrobioną w małej ilości wody. Dwie minutki gotuję, do chwili aż sos zgęstnieje.

IV

5. Gotowe.
6. Smacznego.