Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1224]

Cytrynowo-miodowe pieczone udka z kurczaka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 310
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tak przygotowane udka są przepyszne! Mięso jest niezwykle aromatyczne oraz miękkie i soczyste. Delikatny posmak cytryny idealnie łączy się z delikatną słodkością miodu, czosnkiem i lekką pikantnością papryki.

Cytrynowo-miodowe pieczone udka z kurczaka

Składniki:

Cytrynowo-miodowe pieczone udka z kurczaka

 

  • 8 podudzi z kurczaka

Marynata:

Sposób przygotowania:

Cytrynowo-miodowe pieczone udka z kurczaka

Marynata:

Cytrynowo-miodowe pieczone udka z kurczaka
Czosnek należy pokroić w plasterki, posiekać lub przecisnąć przez praskę.

Składniki marynaty należy dokładnie połączyć.

Marynowanie:

Cytrynowo-miodowe pieczone udka z kurczaka
Kurczaka najlepiej marynować przez całą noc.

Umyte i osuszone udka z kurczaka należy dokładnie posmarować marynatą.

Zamarynowane mięso wstawić do lodówki minimum na 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.

Pieczenie:

Cytrynowo-miodowe pieczone udka z kurczaka
Czas pieczenia zależy od wielkości udek oraz od rodzaju piekarnika.

Udka umieścić w naczyniu żaroodpornym, polać marynatą, w której przebywało, a następnie całość przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Piec przez 60-90 minut w temperaturze 180 stopni.

W trakcie pieczenia mięso obrócić na drugą stronę, a pod koniec zdjąć folię, aby skórka zrobiła się rumiana.