Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Zapiekane ziemniaki z sosem tatarskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ile można jeść zwykłe gotowane ziemniaki, proponuje bardzo łatwy sposób na pyszne pieczone ziemniaki z tanim sosem tatarskim. Ziemniaki są wyjątkowo popularnym warzywem w Polsce.

Zapiekane ziemniaki z sosem tatarskim

Składniki:

Zapiekane ziemniaki z sosem tatarskim

Składniki:

Składniki na sos tatarski:

  • 1 szk. majonezu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 ogórek konserwowy
  • 4 grzybki marynowane
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

Zapiekane ziemniaki z sosem tatarskim

I

Zapiekane ziemniaki z sosem tatarskim
przygotowanie ziemniaków, myjemy, obieramy, kroimy w plastry, doprawiamy i pieczemy.

1. Ziemniaki obieram, myję, osuszam, kroję w plasterki i układam w naczyniu żaroodpornym. Doprawiam solą oraz przyprawą do ziemniaków i piekę 40 minut w rozgrzanym piekarniki w 180 °C.

II

Zapiekane ziemniaki z sosem tatarskim
przygotowanie sosu

2. W tym czasie, co pieką się ziemniaki, przygotowuję sos. Majonez przekładam do miski, dodaję musztardy, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony w kostkę ogórek, obraną, drobno pokrojoną cebulę i drobno pokrojone grzybki. Wszystko razem dokładnie mieszam.

III

3. Ziemniaki po upieczeniu polewam sosem i podaję, jako dodatek do mięsa.
4. Smacznego.