Sposób przygotowania:
Surówka młodości z suszonymi owocami
Trzy grube łodygi selera naciowego zetrzeć na tarce o drobnych oczkach ( zanim zaczniemy trzeć trzeba usunąć podłużne nitki).
Jedną paprykę czerwoną, dobrze dojrzałą, słodką, po usunięciu pestek i środka także zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Cztery suszone morele namoczyć na kilka godzin w gorącej wodzie, kiedy napęcznieją pokroić w kosteczkę. Dwie łyżki rodzynek zalać gorącą wodą i poczekać aż napęcznieją.
Wycisnąć sok z 1/2 cytryny. Wszystkie składniki połączyć razem, na koniec do smaku dodać
około jednej łyżki miodu gryczanego płynnego i łyżkę oleju lnianego.
Jedną paprykę czerwoną, dobrze dojrzałą, słodką, po usunięciu pestek i środka także zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Cztery suszone morele namoczyć na kilka godzin w gorącej wodzie, kiedy napęcznieją pokroić w kosteczkę. Dwie łyżki rodzynek zalać gorącą wodą i poczekać aż napęcznieją.
Wycisnąć sok z 1/2 cytryny. Wszystkie składniki połączyć razem, na koniec do smaku dodać
około jednej łyżki miodu gryczanego płynnego i łyżkę oleju lnianego.