Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Mizeria z ogórkowych nitek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Z reguły mizeria kojarzy nam się z ogórkiem w plasterkach. Jedak łatwo to zmienić mając obieraczkę do warzyw którą można go skroić w inny sposób.

Mizeria z ogórkowych nitek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mizeria z ogórkowych nitek

 

Sposób przygotowania:

Mizeria z ogórkowych nitek
Ogórka dokładnie myjemy, odcinamy mu oba końce. Za pomocą obieraczki kroimy ogórka w paseczki, solimy i odstawiamy a 10 minut. Po upływie czasu odlewamy wodę i lekko je odciskamy. Paprykę kroimy na wiórki i dodajemy do ogórków. Maślankę, śmietanę, pieprz i szczypiorek mieszamy razem i zalewamy ogórki z papryką. Doprawiamy ostateczni solą i pieprzem. Można jeszcze na chwilę odstawić, ale to nie jest konieczne. Najlepiej smakuje kiedy papryka jest chrupiąca.
Mizeria z ogórkowych nitek
Ogórek należy bardzo dokładnie umyć, a następnie odciąć końcówki.
Mizeria z ogórkowych nitek
Za pomocą obieraczki do warzyw kroimy ogórka na paski.
Mizeria z ogórkowych nitek
Szczypiorek dajemy na samym końcu aby go sól nie spaliła.
Mizeria z ogórkowych nitek
Na końcu mieszamy wszystkie składniki i gotowe.