Sposób przygotowania:
Mleczko i woda kokosowa
MLEKO KOKOSOWE:
Ciepłą przegotowaną wodą zalewamy wiórki kokosowe. Odstawiamy je na kilkadziesiąt minut. Potem miksujemy. Sitko przykrywamy gazą i ustawiamy na głębszej misce. Po zmiksowaniu zawartość blendera wylewamy na sitko, skręcamy gazę i dokładnie wyciskamy mleko. Gotowe mleko przelewamy przez gazę do słoiczka lub kubka z zamknięciem i odstawiamy do lodówki. Po jakimś czasie powinien pojawić się skrzep, co świadczy o dobrej jakości mleka kokosowego.
WODA KOKOSOWA:
Pozostałe na gazie wiórki moczymy w ok. 150 ml ciepłej przegotowanej wody i znowu dokładnie odciskamy. W ten sposób otrzymamy gotową do picia wodę kokosową. Pozostałe wiórki wykładamy na blaszkę i suszymy w piekarniku w 100 C ok. 30-40 minut. Potem mielimy i mamy mąkę kokosową.
Ciepłą przegotowaną wodą zalewamy wiórki kokosowe. Odstawiamy je na kilkadziesiąt minut. Potem miksujemy. Sitko przykrywamy gazą i ustawiamy na głębszej misce. Po zmiksowaniu zawartość blendera wylewamy na sitko, skręcamy gazę i dokładnie wyciskamy mleko. Gotowe mleko przelewamy przez gazę do słoiczka lub kubka z zamknięciem i odstawiamy do lodówki. Po jakimś czasie powinien pojawić się skrzep, co świadczy o dobrej jakości mleka kokosowego.
WODA KOKOSOWA:
Pozostałe na gazie wiórki moczymy w ok. 150 ml ciepłej przegotowanej wody i znowu dokładnie odciskamy. W ten sposób otrzymamy gotową do picia wodę kokosową. Pozostałe wiórki wykładamy na blaszkę i suszymy w piekarniku w 100 C ok. 30-40 minut. Potem mielimy i mamy mąkę kokosową.