Sposób przygotowania:
Mleczko kokosowe 2
Rozpoczynamy od przygotowania mleczka kokosowego (może również kupić gotowe – potrzebujemy około 100ml). Na spodzie kokosa wyszukujemy 3 miejsca po odcięciu go od palmy. Jedna z tych dziurek będzie miękka, 2 pozostałe twarde. W miękkiej nawiercamy korkociągiem jedną dziurę na wylot. Po przewierceniu się przez skorupę wylewamy wodę kokosową do miseczki. Następnie z użyciem młotka rozłupujemy skorupę. Bijemy mocno po środku. Orzech powinien się nam rozłupać po połowie. 1/3 miąższu kokosowego trzemy na tarce do parmezanu. Następnie starty miąższ łączę z wodą kokosową. Dolewam mleka (aby było w sumie 100ml) i doprawiam cukrem do smaku. Całość blenduję na jednolity płyn. Przepis na 100ml mleczka kokosowego. Jeśli uda się nam kupić kokosa dość świeżego nie ma potrzeby dodatkowego słodzenia i dużego dolewania mleka. W takim orzechu powinna być wystarczająca ilość wody kokosowej.