Diabelska kuchnia

Diabelska kuchnia

Szef Kuchni
[Przepisów: 13]

Mleczko kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szukając alternatywy dla tradycyjnego mleka, na które moje dziecko jest uczulone za radą pediatry przygotowałam mleczko kokosowe. Pycha!

Mleczko kokosowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mleczko kokosowe

 

  • 1 szklanka wiórków kokosowych,
  • 2 szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Mleczko kokosowe
Wiórki kokosowe przesypać do miski, zalać 1,5 szklanki gorącej wody i odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Następnego dnia otrzymaną masę rozdrobnić blenderem i za pomocą gazy wycisnąć otrzymane mleczko. Następnie wiórki zalać ponownie gorącą wodą (0,5 szklanki), rozdrobnić jeszcze raz i ponownie wycisnąć przez gazę. Przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce przez około 3 dni w lodówce. Po około 1 godzinie mleczko się rozwarstwia, ale wystarczy wstrząsnąć butelką.
Mleczko kokosowe
Zalane wiórki odstawiam na całą noc lub kilka godzin.
Mleczko kokosowe
Następnie przy pomocy blendera rozdrabniam masę.
Mleczko kokosowe
Wyciskam przez gazę, tak by otrzymać czyste mleczko bez wiórków.
Mleczko kokosowe
Mleczko po pewnym czasie się rozwarstwia - wystarczy jednak wstrząsnąć butelką.