Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 292]

Sernik jaglany na zimno

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moim zdaniem jest to doskonały deser na letnie upały. Jest przy tym bardzo dietetyczny bowiem do jej przygotowania użyłam kaszy jaglanej oraz serka homogenizowanego i jogurtu. Tym co wyróżnia ten przepis to wyjątkowy smak oraz charakterystyczny kolor

Sernik jaglany na zimno

Składniki:

Sernik jaglany na zimno

na masę

  • 500 ml wody
  • 500 ml jogurtu greckiego
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 100 g cukru
  • 70 ml wody
  • 30 g żelatyny w proszku

dodatkowo

  • 500 ml wody
  • 120 g galaretki brzoskwiniowej
  • 100 g herbatników

Sposób przygotowania:

Sernik jaglany na zimno
Masa: Kaszę jaglaną przepłukujemy dwa razy w zimnej wodzie. Następnie gotujemy w 500 ml wody do miękkości przez około 30 minut. Studzimy i miksujemy. Do miski dodajemy jogurt grecki i serek homogenizowany. Krótko miksujemy. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy zmiksowaną kaszę. Miksujemy na niskich obrotach. W oddzielnym garnku łączymy żelatynę i zimną wodę. Mieszamy. Odstawiamy do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę lekko podgrzewamy. Dodajemy do masy jaglanej. Mieszamy delikatnie łyżką.

Na dno tortownicy układamy herbatniki. Wykładamy masę jaglaną. Ciasto wykładamy do schłodzenia do lodówki na dwie godziny.

We wrzącej wodzie rozpuszczamy dwie galaretki brzoskwiniowe. Studzimy. Chłodną galaretkę wkładamy do lodówki. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta. Chłodzimy w lodówce najlepiej przez całą noc.