burakcukrowy

burakcukrowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

mleczna pianka z 8 białek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatne mleczna pianka z białek

mleczna pianka z 8 białek

Składniki:

mleczna pianka z 8 białek

 

  • 1 opakowanie żelatyny
  • 8 jajek (będą potrzebne tylko białka)
  • 8 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka kakao
  • 1 galaretka według uznania (np. cytrynowa)

Sposób przygotowania:

mleczna pianka z 8 białek
4 łyżki żelatyny należy rozrobić w 1.5 szkl. przegotowanej wody. Mieszać aż się zagotuje i rozlać na dwie równe części. Najlepiej do dwóch szklanek. Musimy poczekać aż żelatyna ostygnie. mleczna pianka będzie się składało z dwóch porcji, które potem połączymy. Do zrobienia pierwszej porcji mlecznej pianki potrzebujemy 4 białka. Ubijamy je na bardzo sztywną pianę. Powoli dodajemy 4 łyżki cukru, cukier waniliowy i żelatynę z pierwszej części (pierwsza szklanka). Następnie robimy drugą porcję. 4 białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do niej 4 łyżki cukru. 1 łyżkę kakao i żelatynę z drugiej części. Wylewamy do formy jedną część (ja wybrałam na spód wersje z dodatkiem kakao) i czekamy aż ostygnie. Wlwamy delikatnie drugą część mlecznej pianki. Wkłądamy do lodówki do całkowitego stężenia. Górę zalewamy galaretką w naszym ulubionym smaku.

Tagi:

jajko jajka