Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Mleczno-galaretkowa pianka z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Niebo w gębie - smaki lata, truskawkowo-jagodowe szaleństwo z cytrynową nutą :)

Mleczno-galaretkowa pianka z jagodami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mleczno-galaretkowa pianka z jagodami

 

  • 400ml mleka
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 galaretka cytrynowa
  • szklanka jagód
  • 10 kruchych ciasteczek (u mnie byly to wegańskie ciasteczka owsiane)

Sposób przygotowania:

Mleczno-galaretkowa pianka z jagodami
Ciastka pokruszyć, wyłożyć je na spód tortownicy. Na ciastkach rozłożyć umyte jagody. Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wrzątku. Kiedy ostygnie, zmiksować ją z 200ml mleka, odstawić do lodówki. Kiedy zacznie gęstnieć, wylać na tortownicę, na jagody. Wstawić do lodówki do czasu stężenia. Galaretkę cytrynową rozpuścić w takiej ilości wrzątku, jak piszą na opakowaniu. Gdy ostygnie i zacznie tężeć, wylać na warstwę z mleka i galaretki truskawkowej, odstawić do lodówki. Ostatnią warstwę sporządzić tak samo, jak pierwszą: Ostudzoną galaretkę truskawkową, rozpuszczoną w szklance wody zmiksować z 200ml mleka. Wylać na warstwę z galaretki cytrynowej, odstawić znowu do lodówki. Udekorować wedle życzenia. Można dodać dowolne owoce, np truskawki.
Mleczno-galaretkowa pianka z jagodami
5-cio warstwowy a'la sernik na zimno
Mleczno-galaretkowa pianka z jagodami
Pokruszone ciasteczka wyłożyć na spód tortownicy

Tagi:

ciasteczka