Sposób przygotowania:
Jagodzianki prosto z lasu
1. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jaja, zaczyn drożdżowy, roztopione masło. Całość wyrabiamy, ciasto ma być gładkie, elastyczne i miękkie.
Pozostawiamy do wyrośnięcia.
2. Zaczyn : do ciepłego mleka dodajemy łyżkę mąki, drożdże , cukier. Mieszamy i pozostawiamy na około 20 minut.
3. Jagody myjemy, posypujemy cukrem według uznania oraz 2 łyżkami mąki.
4. Kawałek ciasta ( około 45g) wałkujemy na kwadrat, na środek kładziemy jagody, zawijamy w kształt jagodzianki, szczelnie aby nic nie wypłynęło podczas pieczenia.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 st C) przez 20-25 minut.
5. Podajemy z lukrem.
Pozostawiamy do wyrośnięcia.
2. Zaczyn : do ciepłego mleka dodajemy łyżkę mąki, drożdże , cukier. Mieszamy i pozostawiamy na około 20 minut.
3. Jagody myjemy, posypujemy cukrem według uznania oraz 2 łyżkami mąki.
4. Kawałek ciasta ( około 45g) wałkujemy na kwadrat, na środek kładziemy jagody, zawijamy w kształt jagodzianki, szczelnie aby nic nie wypłynęło podczas pieczenia.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 st C) przez 20-25 minut.
5. Podajemy z lukrem.