Sposób przygotowania:
Pyszne jagodziankiWykonanie :
Do szklanki wlewamy mleko tak polowe szklanki, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i drożdże. Mieszamy do rozpuszczenia. Do misy wsypujemy przesianą mąkę, wsypujemy cukier i sól, robimy dołek i wlewamy rozdrobione drożdże. Wbijamy jaja, wlewamy rozpuszczoną margarynę i szybciutko zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je koło 10 minut po czym zostawiamy w misce przykryte ściereczką na około godzinę. Po godzinie wyrabiamy ciasto chwilkę i dzielimy je na 10 części. W rekach formujemy kulkę, spłaszczamy ją na reku i nakładamy łyżką jagody, zlepiamy jak pieroga i zawijamy pod spód. Formujemy rękoma podłużną bułeczkę. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem wszystkie bułeczki i smarujemy je mlekiem. Pieczemy w 170 stopniach koło 20 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem.
![Jagodzianki 2016 Jagodzianki 2016](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/jagodzianki-2016-396440.jpg)
![Jagodzianki 2016 Jagodzianki 2016](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/jagodzianki-2016-396441.jpg)
![Jagodzianki 2016 Jagodzianki 2016](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/jagodzianki-2016-396442.jpg)
![Jagodzianki 2016 Jagodzianki 2016](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/jagodzianki-2016-396443.jpg)
![Jagodzianki 2016 Jagodzianki 2016](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/jagodzianki-2016-396444.jpg)
![Jagodzianki 2016 Jagodzianki 2016](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/jagodzianki-2016-396445.jpg)
![Jagodzianki 2016 Jagodzianki 2016](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/jagodzianki-2016-396446.jpg)
misia5
lalunia