Sposób przygotowania:
Mleko kokosowe ze świeżego kokosa
Kokosa przebić szpikulcem w jednym ze zgłębień i wylać wodę kokosową.
Następnie dużym nożem, tępą stroną uderzyć w kokosa i przepołowić na pół. Wyjąć środek, przepłukać i rozdrobnić na mniejsze kawałki.
Włożyć do malaksera i miksować około 3 minut na drobne wiórki. Wlać gorącej wody jedną szklankę i miksować 5 minut.
Odlać mleko przez sitko i wlać drugą szklankę gorącej wody, miksować i przelać także przez sito.
Mamy już gotowe mleko kokosowe.
Otrzymane mleko przelać do słoika i przechowywać do około 3 dni w lodówce.
Następnie dużym nożem, tępą stroną uderzyć w kokosa i przepołowić na pół. Wyjąć środek, przepłukać i rozdrobnić na mniejsze kawałki.
Włożyć do malaksera i miksować około 3 minut na drobne wiórki. Wlać gorącej wody jedną szklankę i miksować 5 minut.
Odlać mleko przez sitko i wlać drugą szklankę gorącej wody, miksować i przelać także przez sito.
Mamy już gotowe mleko kokosowe.
Otrzymane mleko przelać do słoika i przechowywać do około 3 dni w lodówce.