Sposób przygotowania:
Zakwas na barszcz czerwony Eliprzygotowanie buraków
Buraki obrać ze skórki i opłukać pod bieżącą wodą.
przygotowanie buraków cd
Obrane i opłukane buraki pokroić w dość grubą kostkę.
przygotowanie czosnku
Czosnek obrać z łupinek. Ząbki czosnku przekroić na połówki.
przygotowanie przypraw
Na talerzyku przygotować ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu i sól morską.
przygotowanie zakwasu
Do półtora litrowego słoja włożyć pokrojone buraki. Do buraków dodać czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i sól morską. całość zalać letnią przegotowaną wodą i dodać wodę z zakwasu na żur. Słój zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej 7 dni.
Smacznego!
Z zakwasu można przyrządzić barszczyk lub można go pić jako zdrowy napój. Ukiszone buraczki można wykorzystać do sałatki.
gusia1000