Mama niejadka

Mama niejadka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 141]

Budyń na domowym mleku kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosty i smaczny budyń na domowym mleku kokosowym. Idealny w diecie 3xbez (bez glutenu, cukru i nabiału).

Budyń na domowym mleku kokosowym

Składniki:

Budyń na domowym mleku kokosowym

Na mleko

  • wiórki kokosowe 1 szklanka
  • woda gorąca 2 szklanki

Pozostałe składniki

  • 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej (nie całkiem płaskie ale nie czubate)
  • 2-3 łyżki ksylitolu (lub inne słodziwo)
  • trochę ziarenek z laski wanilii

Sposób przygotowania:

Budyń na domowym mleku kokosowym
Z wiórek kokosowych i mleka przygotować domowe mleko kokosowe. Wiórki kokosowe zalewamy gorącą wodą i pozostawimy na conajmniej kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Przelewamy do wysokiego naczynia i blendujemy kilka minut. Przecedzamy przez gazę. Większość mleka zagotować. W niecałych 100ml wymieszać skrobię ziemniaczaną. Do gotującego się mleka kokosowego wsypać ksylitol i laski wanilii. Powoli wlewać skrobię wymieszaną z mlekiem. Chwilę gotować.

Gorący przelać na talerz.