Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1266]

Czekolada na gorąco z nutą pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W chłodne jesienne lub zimowe wieczory czekolada na gorąco smakuje wyjątkowo, zwłaszcza, gdy jest pita przy kominku, a z kubka wydobywa się cudowny aromat pomarańczy. Raz na jakiś czas można pozwolić sobie na taki słodki grzeszek.

Czekolada na gorąco z nutą pomarańczy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czekolada na gorąco z nutą pomarańczy

 

  • 120 g czekolady -u mnie 60 g czekolady gorzkiej i 60 g czekolady mlecznej
  • 1 szklanka mleka
  • 120 mg śmietany kremówki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • skórka starta z połówki pomarańczy
  • 1 kieliszek likieru pomarańczowego (w opcji dla dzieci: sok pomarańczowy)
  • ewentualnie cukier

Sposób przygotowania:

Czekolada na gorąco z nutą pomarańczy
Czekoladę siekamy.

Pomarańczę parzymy wrzątkiem, ścieramy skórkę.

Mleko i śmietanę wlewamy do garnka, podgrzewamy, gdy zaczną pojawiać się "bąbelki", zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy czekoladę i 1/4 łyżeczki cynamonu, mieszamy rózgą, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy likier pomarańczowy (w wersji dla dzieci sok pomarańczowy), mieszamy.

Jeżeli czekolada jest za mało słodka, dodajemy odrobinę cukru. Przelewamy do kubków.

Serwujemy.
Czekolada na gorąco z nutą pomarańczy
Czekoladę mieszamy z mlekiem i śmietaną za pomocą rózgi