młode kuropatwy w słodkim sosie

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pieczone kuropatwy w sosie owocowym

młode kuropatwy w słodkim sosie

Składniki:

młode kuropatwy w słodkim sosie

 

  • 4 młode gotowe do pieczenia kuropatwy
  • 40 gram masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól,pieprz
  • 4 łyżki marmolady słodkiej
  • 1 cytryna

 

Sposób przygotowania:

młode kuropatwy w słodkim sosie
Młode kuropatwy poprzecinałam ostrym nożem i ułożyłam w brytfance. Polałam rozgrzaną oliwą wraz z masłem z solą i pieprzem do smaku. Piekłam 20 minut w piekarniku o temp.230 s.c. Cytrynę sparzyłam i starłam skórkę.Dodałam wyciśnięty z niej sok,marmoladę. Mieszałam do momentu rozpuszczenia się składników. Sos doprowadziłam do wrzenia,polałam je wyjęte na półmisek kuropatwy.Podawałam od razu.