Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Moczka - śląska potrawa wigilijna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciekawa potrawa rodem ze śląska, której wygląd dokładnie określa jej druga nazwa: "bryja", lecz smak jest bardzo oryginalny i słodki

Moczka - śląska potrawa wigilijna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Moczka - śląska potrawa wigilijna

 

Sposób przygotowania:

Moczka - śląska potrawa wigilijna
Pierniki wrzucamy do miski i moczymy w ciepłej wodzie aż powstanie rozpadnięta ciapka. Do garnka wrzucamy pokrojone w kostkę gruszki i morele, podlewamy syropem, dodajemy pokrojone śliwki suszone, sparzone, obrane ze skórki i posiekane migdały, rodzynki, wsypujemy cukier i gotujemy wolno kilka minut. Dodajemy rozpadnięte pierniki, posiekane orzechy włoskie i kakao. Gotujemy jeszcze kilka minut, doprawiamy ewentualnie cukrem do smaku (potrawa ma być nieziemsko słodka). Odstawiamy, przelewamy do miseczki i po wystygnięciu wkładamy do lodówki, Podajemy schłodzoną.
Moczka - śląska potrawa wigilijna
Pierniki moczymy w ciepłej wodzie do rozpadnięcia
Moczka - śląska potrawa wigilijna
Bakalie i owoce kroimy i wrzucamy do garnka z syropem, cukrem i gotujemy
Moczka - śląska potrawa wigilijna
Ja dodałam gruszki, ale można tez dodać jabłka czy inne owoce wg upodobań
Moczka - śląska potrawa wigilijna
Przelewamy do miseczki i po wystygnięciu schładzamy