Sposób przygotowania:
Mój przepis na gofry z owocami
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy pianę na sztywno, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i cukier puder, następnie żółtka, szczyptę soli, olej i mleko, zmniejszamy obroty miksera i9 dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto odstawiamy na minimum 15 minut. W tym czasie ubijamy śmietanę z 2 łyżeczkami cukru i kroimy owoce. Rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy ją oliwą i nakładamy porcję ciasta. Pieczemy kilka minut, w zależności od mocy gofrownicy (u mnie ok. 5 minut) Przed nałożeniem kolejnej porcji ciasta kilka minut czekamy aż gofrownica nagrzeje się do odpowiedniej temperatury. Upieczone gofry posypujemy cukrem pudrem, nakładamy bitą śmietanę i układamy owoce. Smacznego!
szpileczka
cziku