ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Moja ulubiona warstwowa gyros

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiana przez moich znajomych :)

Moja ulubiona warstwowa gyros Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Moja ulubiona warstwowa gyros

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawa kebab-gyros
  • 1 marchewka (średnia)
  • 1 słoik sałatki szwedzkiej (ja nigdy nie wykorzystuję całego,ale ok. 3/4 lub mniej)
  • puszka kukurydzy
  • mała kapusta pekińska

 

  • Sos:
  • 4-5 łyżek ketchupu
  • 2 duże ząbki czosnku
  • słoik majonezu (tak ok. 270g)

Sposób przygotowania:

Moja ulubiona warstwowa gyros
Zaczynamy od przygotowania kurczaka, pierś myjemy i kroimy w kostkę, posypujemy dość obficie przyprawą kebab-gyros i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie smażymy go na rozgrzanym oleju i studzimy. Marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach, kapustę szatkujemy a kukurydzę odsączamy. Składniki sosu mieszamy. Przygotowujemy miskę, najlpiej szklaną i układamy warstwami składniki:1. warstwa kapusty pekińskiej,2.marchewki,3.sos, 4. sałatka szwedzka,5.kukurydza,6.kurczak,7. kapusta pekińska, 8. sos I gotowe, najlepiej schłodzić odrobinę przed podaniem. Smacznego :)
Moja ulubiona warstwowa gyros
1 warstwa to kapusta a następnie starta marchew
Moja ulubiona warstwowa gyros
następnie sos i sałatka szwedzka (ok.3/4 słoika)
Moja ulubiona warstwowa gyros
Następnie dodajemy odsączoną kukurydzę
Moja ulubiona warstwowa gyros
Pierś z kurczaka w przyprawie do gyrosa