Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Sałatka warstwowa z burakiem, makrelą i fetą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatka warstwowa z pieczonym burakiem, wędzoną makrelą, serem feta, awokado i rzodkiewką to dobry pomysł na smaczną przystawkę.

Sałatka warstwowa z burakiem, makrelą i fetą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka warstwowa z burakiem, makrelą i fetą

 

  • 2 buraki
  • 1 wędzona makrela
  • 1 awokado
  • 250 gram sera feta
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • pieprz
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Sałatka warstwowa z burakiem, makrelą i fetą
Buraki umyć, osuszyć i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę.

Makrelę obrać z ości. Rzodkiewki pokroić w ćwierćplasterki, awokado w kostkę. Ostudzone buraki obrać i pokroić w kostkę.

W przezroczystej misce układać warstwy: rzodkiewkę, makrelę, awokado i buraki. Na wierzchu ułożyć ser feta pokrojony w grubą kostkę. Oprószyć natką pietruszki.

Przygotować sos: wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, octem balsamicznym i świeżo zmielonym pieprzem. Polać sałatkę.
Sałatka warstwowa z burakiem, makrelą i fetą
Buraki umyć, osuszyć i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę.
Sałatka warstwowa z burakiem, makrelą i fetą
Rzodkiewki oczyścić i pokroić w ćwierćplasterki.
Sałatka warstwowa z burakiem, makrelą i fetą
Makrelę obrać dokładnie z ości i ułożyć na rzodkiewce.
Sałatka warstwowa z burakiem, makrelą i fetą
Awokado obrać, pokroić w kostkę i ułożyć na makreli.