Sposób przygotowania:
Sałatka śledziowa warstwowa 2
Ziemniaki i marchewkę umyć i ugotować w łupinach. Jajka ugotować na twardo, opłukać zimną wodą i obrać ze skorupek, następnie rozdzielić białka od żółtek. Białka pokroić na osobną miseczkę w drobną kostkę, a żółtka na drugą miseczkę rozkruszyć palcami. Ogórki kiszone i cebule pokroić w kostkę.
Śledzie jeżeli są za słone wymoczyć około 60 minut, po wymoczeniu pokroić po skosie w paseczki lub jak ktoś woli w kostkę. Składniki sosu połączyć ze sobą doprawić do smaku.
Do różnych naczyń, czy słoiczków, czy obręczy metalowej układamy warstwowo sałatkę:
ziemniaczki, sos, marchewka, pokrojone białka, sos, śledzie, sos, cebula, ogórki, sos, a na górę rozkruszone żółtka.
Śledzie jeżeli są za słone wymoczyć około 60 minut, po wymoczeniu pokroić po skosie w paseczki lub jak ktoś woli w kostkę. Składniki sosu połączyć ze sobą doprawić do smaku.
Do różnych naczyń, czy słoiczków, czy obręczy metalowej układamy warstwowo sałatkę:
ziemniaczki, sos, marchewka, pokrojone białka, sos, śledzie, sos, cebula, ogórki, sos, a na górę rozkruszone żółtka.