SUPERPRZEPIS

Moje Sushi-Maki

  • 3
  • CORAL
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Moje Sushi-Maki Więcej zdjęć (6)

Moje pierwsze w życiu zrobione sushi. W prawdzie nie jestem zwolenniczką takiego rodzaju potrawy, ale od zawsze fascynowała mnie kolorystyka sushi.

Składniki:

Moje Sushi-Maki

ryż

  • 180 g ryżu ( u mnie Basmati )
  • zalewa - sos
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli

reszta

  • 5 arkuszy nori
  • 1 mniejsza czerwona papryka
  • 2 cieńsze marchewki

Sposób przygotowania:

Moje Sushi-Maki
Zaczynamy od ryżu, płuczemy go pod bieżącą wodą ciągle mieszając. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 10 minut do odparowania całej wody, często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy do miski.

Teraz robimy sos , czy też zalewę. Podgrzewamy ocet z solą i cukrem do całkowitego rozpuszczenia. Potem ryż polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia.

Paprykę obieramy i kroimy w ok. 1 cm paski, marchewki z zewnątrz obieramy w cieniutkie długie wiórki, środek zostawiamy nieco grubszy, przyda się.

Trzy arkusze nori przecinamy na pół, pierwszy układamy na macie, chropowatą stroną do góry.

Równomiernie układamy na nim cienką warstwę ryżu, tak aby na górze zostały ok 2 cm wolne. Na środku wzdłuż kładziemy paseczki papryki i po bokach papryki kilka wiórków marchewki.

Całość dokładnie zwinąć z matą, następnie ścisnąć. Tak zrobić 6 dość cienkich ruloników. Następnie na matę kładziemy cały arkusz, rozprowadzamy na nim cienką warstwę ryżu.

Na arkusz w małych odstępach kładziemy trzy ruloniki, przerwy wypełniamy ryżem, na środkowy rulonik nakładamy zostawiony grubszy środek z marchewki.

Całość zwijamy. Tak też postępujemy z drugim arkuszem. Potem rulony kroimy na 6-7 części.  
Moje Sushi-Maki
Po zrolowaniu moje sushi miało średnicę ok. 5 cm
Moje Sushi-Maki
Moje sushi gotowe, miało przypominać kwiat
Moje Sushi-Maki
Na środek arkusza kładziemy paprykę i marchewki
Moje Sushi-Maki
Na duży arkusz kładziemy w odstępach kładziemy małe ruloniki
Moje Sushi-Maki
Gotowe

Tagi:

sushi