czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Japońskie sushi maki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sushi maki to ryż z dodatkami zawinięty w glony nori, jedna z prostszych metod przygotowywania sushi.

Japońskie sushi maki

Składniki:

Japońskie sushi maki

ryż:

  • 250 g ryżu do sushi
  • sos do ryżu:
  • 3,5 łyżki octu ryżowego
  • 1,5 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

dodatki:

  • 5 arkuszu prasowanych wodorostów nori
  • 100 g łososia wędzonego
  • 1 ogórek
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 100 g paluszków surumi
  • serek philadelphia
  • 4 fileciki anchois

do podania:

  • sos teryiaki
  • marynowany imbir
  • pasta wasabi

Sposób przygotowania:

Japońskie sushi maki

ETAP 1:

Japońskie sushi maki
Na arkusz nori zwilzonymi rekami nakładamy ryż, a na niego ulubiony zestaw dodatków.

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, powinien być kleisty. Składniki sosu do ryżu podgrzać i mieszać do ich do rozpuszczenia, a następnie dodać do ugotowanego, gorącego ryżu, a następnie wymieszać i wystudzić.

Paprykę i ogórka pokroić w paski.

Arkusz nori ułozyć na macie z zwijania i nakładać dodatki. Najpierw do 3.4 długości, cienką warstwę ryżu, którą dobrze dociskami, a następnie: łosoś, serek, ogórek/surimi, serek, ogórek/anchois, ogórek, papryka/surimi,papryka, awokado, serek.

ETAP 2:

Japońskie sushi maki
Rolki zwijamy przy pomocy maty do rolowania

Rolki zwijamy przy pomocy maty, przy końcu rant smarujemy wodą, żeby dobrze się skleił.

ETAP 3:

Japońskie sushi maki

Gotowe rolki tniemy ostrym nożem.


Tagi:

sushi