bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Smaki Japonii

Domowe sushi maki

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

domowe sushi okazało się być nie takie trudne jak wyglądało na początku, no moze nie idealne ale przyzwoite.

Domowe sushi maki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowe sushi maki

 

  • 1,5 szklanki ryżudo sushi
  • ogórek
  • 500g łososia wędzonego
  • 3 listki suszonych alg morskich
  • pasta wasabi
  • imbir marynowany
  • japoński sos sojowy
  • Zaprawa do ryżu:
  • 7 łyżek octu ryżowego
  • 5 płaskich łyżek cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Domowe sushi maki
Zaczynamy od przygotowania ryżu zgodnie ze wskazówkimi z opakowania: płuczemy ryż w wodzie, wodę odlewamy. Delikatnie mieszamy ryż. Ponownie płuczemy ryż w wodzie i wodę odlewamy, mieszamy ryż. Ryż płuczemy jeszcze 2 razy ale już bez mieszania, odlewając wode, która stała sie przeroczysta.. Ryż wkładamy do garnka lub rondla z pokrywą, o grubym dnie i o średnicy nie większej niż średnica palnika. Zalewamy go wodą i odstwiamy na 20 minut, po czym ponownie odlewamy wodę, odcedzamy dokładnie ryż i zalewamy go woda w stosunku na 1 szklankę ryżu 1 szklanka i 20 ml wody. Garnek z ryżem przykrywamy pokrywką i wstawiamy na rozgrzany palnik do chwili zagotowania. Mieszamy ryż, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy gaz na minimalny. Gotujemy przez 15 minut bez podnoszenia pokrywki, następnie zdejmujemy garnek z palnika i zostawiamy go na kolejne 15 minut. Gotowy ryż przekładamy do miski, wlewamy zaprawę do ryżu mieszając dokładnie. Ryż niech troche ostygnie. Przygotowujemy mate bambusową i listek alg, ktory kladziemy błyszczącą stroną do dołu. Gotowy ryż kładziemy na 2/3 powierzchni listka, smarujemy deliaktnie pastą wasabi i układamy składniki: pasek ogórka i plastry łososia. Zawijamy ściśle całość przy pomocy maty bambusowej, gotowy rolon kroimy na kawałki o średnicy ok. 2,5 cm. Z części ryżu ulepiłam kulki, na które nałożyłam paski łososia otrzymując w ten sposób nigiri sushi. Osobno podałam miseczki z sosem sojowym oraz marynowanym imbir, który ma oczyszczać nasze kubki smakowe w trakcie spożywania sushi
Domowe sushi maki
Etap 1

Tagi:

ryż sosy