kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1407]

Galaretka drobiowa rosołowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczną galaretkę drobiową. Przygotowana z mięsa i warzyw z rosołu. Polecam na kolację z dodatkiem pieczywa.

Galaretka drobiowa rosołowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Galaretka drobiowa rosołowa

 

  • 1 gotowana ćwiartka z kurczaka
  • 1 gotowana szyjka z kaczki
  • 1 gotowana średnia marchewka
  • 1 gotowana mała pietruszka
  • 3 szklanki rosołu
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Galaretka drobiowa rosołowa
Mięso i warzywa wyjmujemy z rosołu, odsączamy. Mięso oddzielamy od kości, a warzywa kroimy na drobno.

Do garnka przelewamy rosół i zagotowujemy, wsypujemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy mięso, warzywa i przyprawy, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Półpłynną galaretkę przekładamy do silikonowych foremek. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Gotową galaretkę wyjmujemy z foremek i przekładamy na talerz.
Galaretka drobiowa rosołowa pk
Składniki z których przygotowujemy galaretkę.
Galaretka drobiowa rosołowa pk
Do gorącego rosolu wsypujemy żelatynę i mieszamy.
Galaretka drobiowa rosołowa pk
Pokrojone na drobno mięso, warzywa w kosteczkę.
Galaretka drobiowa rosołowa pk
Do rosołu dodajemy pokrojone warzywa, mięso, przyprawy.