Sposób przygotowania:
Sushi maki z łososiem, papryką
Odmierzam pożądaną ilość ryżu krótkoziarnistego. Kilkukrotnie płuczemy i moczymy. Do momentu, aż ryż przestanie farbować wodę na mleczny kolor. Opłukany ryż przekładam do garnka. Zalewam wodą przefiltrowaną. Ilość wody powinna być taka, aby poziom wody był ponad 1-2 cm nad poziomem ryżu. Na dużym ogniu zagotowujemy. Następnie przykrywamy i ogień zmniejszamy na najmniejszy. Gotujemy nie odchylając pokrywki około 20 minut, aż ryż wchłonie całą wodę. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy zaprawę do ryżu – tezu. Odmierzamy 25 ml octu spirytusowego. Dodajemy sól oraz cukier. Na małym ogniu podgrzewamy, aby składniki się rozpuściły. Studzimy. Ugotowany ryż przekładamy do miski i również studzimy. Polewamy tezu. Mieszamy i przykrywamy ściereczką. Czekamy kilka minut, aby ryż wchłonął również zalewę. Łososia kroimy w paski. Podobnie paprykę czerwoną oraz awokado. Glon nori układamy matową stroną do góry. Układamy ryż na ¾ powierzchni glona. Przez środek smarujemy pasek wasabi i układamy składniki: łososia, paprykę oraz awokado. Zwijamy uciskając składniki. Uformowane roladki kroimy na 4 lub 6 kawałków. Sushi podajemy z sosem sojowym. Smacznego.