Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Sushi maki z ogórkiem i paluszkami krabowymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sushi maki z surimi i ogórkiem to jeden z najprostszych wariantów sushi. Dobry dla początkujących amatorów przyrządzania tego dania w zaciszu domowym.

Sushi maki z ogórkiem i paluszkami krabowymi

Składniki:

Sushi maki z ogórkiem i paluszkami krabowymi

 

  • 4 płaty nori
  • 250 g ryżu do sushi
  • 40 ml ryżowego winegret
  • jeden długi ogórek
  • opakowanie paluszków krabowych
  • 40 ml sosu sojowego
  • wasabi
  • kandyzowany imbir

 

Sposób przygotowania:

Sushi maki z ogórkiem i paluszkami krabowymi
W delikatnie osolonym wrzątku gotujemy przez 17 minut ryż. Gotowy osączamy z wody, przekładamy do miski i mieszamy z ryżowym winegretem. Odstawiamy do wystygnięcia. Ogórka obieramy i kroimy w słupki, paluszki krabowe wyjmujemy z folii. Ryż dzielimy na 4 części. Na bambusowej macie układamy płat nori i wykładamy na niego część ryżu, pozostawiając po 2 cm wolnej przestrzeni u góry i na dole. Na środku układamy wszerz pasek ogórka i paluszki krabowe. Następnie za pomocą maty zwijamy sushi w ciasną roladę. Gotową tniemy na 1,5 cm plastry. Podajemy z sosem sojowym, wasabi i kandyzowanym imbirem. 

Tagi:

ryż sosy ogórki