lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Moje tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo dobre tiramisu na deser. Smacznego.

Moje tiramisu

Składniki:

Moje tiramisu

 

  • biszkopty
  • 1/3 szklanki kawy rozpuszczalnej
  • 1/3 szklanki likieru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 szklanka śmietany
  • 4 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki kakao
  • 50 dag serka topionego
  • 1/2 tabliczki czekolady

Sposób przygotowania:

Moje tiramisu
Na formę posmarowaną tłuszczem poukładać biszkopty, które najpierw wymoczyć w kawie i likierze. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody, a następnie dodać do ubitej śmietany. Żółtka utrzeć razem z cukrem, a następnie dodać do serka i wszystko razem dobrze wymieszać. Do tego dodać ubitą śmietanę z żelatyną. Czekoladę strzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do masy. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać. Na wymoczone w kawie i likierze biszkopty dać 1/3 zrobionej masy, natomiast na masę ponownie poukładać biszkopty i zalać masą na to jeszcze raz poukładać namoczone biszkopty w kawie i likierze i posmarować końcówką (1/3) zrobionej masy. Na koniec tiramisu posypać kakao. Gotowy deser najlepiej dać do lodówki, aby schłodził się.