Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Mojito z La bodeguita del Medio

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Ten orzeźwiający koktajl przygotowywany na bazie białego rumu, zawdzięcza swoją popularność Ernestowi Hemingway’owi,

Mojito z La bodeguita del Medio

Składniki:

Mojito z La bodeguita del Medio

 

  • 3 małe kosteczki (1 łyżeczka) Cukier Trzcinowy – „Cukier Królewski”
  • ½ limonki
  • 4/6 liści świeżej mięty
  • 1 gałązka mięty do ozdoby
  • 60 ml białego rumu
  • 60 ml wody sodowej
  • lód kruszony

Sposób przygotowania:

Mojito z La bodeguita del Medio

Liście mięty wrzucamy do szklanki. Dodajemy ½ limonki pokrojonej w półksiężyce, trzy kostki cukru trzcinowego i delikatnie rozgniatamy wszystkie składniki. Dodajemy kruszony lód. Następnie wlewamy rum i dopełniamy wodą gazowaną. Dokładnie mieszamy. Ozdabiamy gałązką mięty.


Tagi:

lody