Sposób przygotowania:
Morelowe batoniki
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Natłusc kwadratową foremkę o bokach 20 cm. Wsyp do salaterki makę i cukier, wymieszaj. Dodaj kostki masła i palcami rozetrzyj je z maka. Zlep ciasto palcami i rozłóż na dnie foremki. Piecz około 15 minut. Wyjmij z piekarnika, ale nie wyłączaj go! Przygotuj polewę. Morele zalej w rondelku wodą i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Odcedz je, ale wywar zachowaj. Włóż morele spowrotem do rondelka, dodaj skórkę cytrynową, wsyp cukier, makę kukurydzianą i wlej 4 łyzki odlanego z moreli płynu. Gotuj przez 1 minute. Polewę trochę ostudź, a nastepnie nałóż ja równa warstwą na upieczonym spodzie. Posyp orzechami i piecz 20 minut. Zimne pokrój na małe batoniki.