mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Moskole

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moskole to nasze regionalne danie , a raczej podkład pod wyobraźnie.

Moskole

Składniki:

Moskole

 

 

Sposób przygotowania:

Moskole
 Ziemniaki obieramy i gotujemyja zwykle do moskoli używam ziemniaków z poprzedniego dnia , które zostały mi po obiedzie.  Ziemniaki przepuszczamy przez praskę i dokładnie ugniatamy na dnie naczynia , dzielimy na 4 części jedną wyciągamy w to miejsce wsypując mąkę , szkanka mąki podana jest orientacyjnie . , dodajemy wyciągnięte wcześniej ziemniaki  , ja jeszcze od siebie dodaje czosnek przeciśnięty przez praskę , ale to nie jest konieczne . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy placuszki i pieczemy na patelni z obu stron bez dodatku tłuszczu. Jeśli ktoś ma tak prawdziwy piec kuchenny piecze bezpośrednio na blasze.

Tagi:

przyprawy