nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Mrożony jogurt z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Dość lekki i niezbyt kaloryczny deser na zimno, jeszcze lżejszy niż lody mrożony jogurt truskawkowy.

Mrożony jogurt z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mrożony jogurt z truskawkami

 

  • 10 truskawek
  • 300g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Mrożony jogurt z truskawkami
Schłodzony jogurt naturalny przełożyć do plastikowego pojemnika i dodać do niego opłukane, osuszone i pozbawione szypułek truskawki. Do jogurtu z truskawkami dosypać cukier puder i cukier waniliowy. Wszystkie składniki zmiksować za pomocą blendera. Zmiksowany słodki jogurt z truskawkami przelać do dowolnych pojemników (ja przelałam do dwóch silikonowych foremek i jednego plastikowego pojemniczka). Przelany do pojemników słodki truskawkowy jogurt przełożyć do zamrażalnika i przechowywać go tam aż się odpowiednio zmrozi.
Mrożony jogurt z truskawkami
Jogurt przelany do plastikowego pojemnika z dodatkiem truskawek.
Mrożony jogurt z truskawkami
Cukier puder i cukier waniliowy dosypany do jogurtu z truskawkami.
Mrożony jogurt z truskawkami
Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia mrożonego jogurtu podczas miksowane blenderem.
Mrożony jogurt z truskawkami
Zmiksowane składniki na mrożony jogurt przelane do foremek przed wstawieniem do zamrażalnika.