monikaw993

monikaw993

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 52]

Muffinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Dwukolorowe muffinki - szybkie i smaczne słodkości :)

Muffinki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki

 

  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • olej - 1 niepełna szklanka
  • jajka - 2 sztuki
  • mleko - 1 szklanka
  • cukier - pół szklanki
  • proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
  • sól - szczypta
  • kakao - 1 łyżka
  • tłuszcz do smarowania foremek

Sposób przygotowania:

Muffinki
Mąkę przesiać przez sito razem z proszkiem i solą. Jaja i mleko z olejem wymieszać dokładnie i dodać do mąki. Wszystko razem wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Dodać cukier i ponownie wymieszać. Foremki wysmarować tłuszczem. Ciasto wkładać do foremek łyżką do 2/3 wysokości. Do ciasta można również dodać kakao. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 - 20 minut. Upieczone muffinki można udekorować wedle własnego uznania, np. polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
Muffinki
Przygotować odpowiednio foremki - wysmarować tłuszczem - chociaż silikonowe niekoniecznie.
Muffinki
Jaja połączyć z mlekiem i olejem - dokładnie wymieszać.
Muffinki
Masę jajeczną połączyć z przesianą mąką.
Muffinki
Foremki wypełnić ciastem do 2/3 wysokości.