Muffinki jogurtowe z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Delikatne jogurtowe babeczki, które doskonale smakują z owocową herbatą. Można je dodatkowo nadziać dowolnym kremem.

Muffinki jogurtowe z rodzynkami

Składniki:

Muffinki jogurtowe z rodzynkami

składniki odmierzamy kubeczkiem po jogurcie

  • 1 kubeczek (190 g) jogurtu naturalnego
  • 3 kubeczki mąki
  • 1½ kubeczka cukru
  • 1 kubeczek oleju
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki rodzynek
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Muffinki jogurtowe z rodzynkami

ETAP 1:

Muffinki jogurtowe z rodzynkami
Do ubitych białek dodajemy cukier i żółtka

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier i żółtka.

ETAP 2:

Muffinki jogurtowe z rodzynkami
Następnie dodajemy jogurt i wlewamy olej

Po rozpuszczeniu cukru dodajemy po 1 łyżce jogurtu i cienkim strumieniem wlewamy olej.

ETAP 3:

Muffinki jogurtowe z rodzynkami
Ciasto mieszamy z przesianą mąką i rodzynkami

Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy rodzynki i łączymy z ciastem.

ETAP 4:

Muffinki jogurtowe z rodzynkami
Muffinki pieczemy w formie wyłożonej papilotkami

Ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.