dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Otrębowe muffinki z białek z jabłkami i rodzynkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pyszne i zdrowe muffinki z dodatkiem jabłek i rodzynek z piernikową nutą. Będą smakowały niejednemu łasuchowi :)

Otrębowe muffinki z białek z jabłkami i rodzynkami

Składniki:

Otrębowe muffinki z białek z jabłkami i rodzynkami

 

  • 2 małe jabłka
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1,5 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka otrębów pszennych prażonych
  • 3 białka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Otrębowe muffinki z białek z jabłkami i rodzynkami
Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Rodzynki parzymy i odstawiamy do ostudzenia. Białka ubijamy na sztywno. Mąkę, otręby, miód, mleko, olej, cukier, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę miksujemy. Do masy dodajemy pokrojone jabłka i rodzynki i mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy masę do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut do zrumienienia. Smacznego :)